Denizdeki tür çeşitliliği azaldı, kirlilik arttı: Denizanası artışı müsilaj riskini yükseltiyor

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar: Denizanaları Artışı Müsilaj Riskini Artırıyor

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi’nde tür çeşitliliğinin azlığı, balık stoklarının azalması ve kirlilik gibi nedenlerle boşalan deniz ortamını fırsatçı tür denizanalarının doldurduğunu belirtti. Ortamda ne kadar çok denizanası artışı olursa sonrasında müsilaj görme riskinin artacağını vurgulayan Okyar, Marmara Denizi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

“Marmara Denizi’nde Denizanası Artışları Sebep ve Sonuçları” Projesi Tamamlandı

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve 2 yıl süren bu proje kapsamında Marmara Denizi’nin tüm derinliklerinde denizanası örnekleri alınarak incelendi. Dalgıçlar tarafından yapılan su altı gözlemleri ve laboratuvar çalışmalarıyla da araştırma gerçekleştirildi.

Araştırmanın yürütücüsü Prof. Dr. Okyar, denizanalarının biyolojik olarak kirlilik göstergesi olduğunu belirterek, bu canlıların ekosistem değişimine yüksek bir toleransa sahip olduğunu ve her türlü olumlu veya olumsuz değişiklikten etkilenebildiğini açıkladı.

Fitoplanktonik Zenginlik ve Denizanalarının Etkisi

Prof. Dr. Okyar, Marmara Denizi’nin fitoplanktonik açıdan zenginleştiğine dikkat çekerek, bu durumun denizanalarının popülasyonunu olumsuz etkilediğini belirtti. Denize fazla miktarda besin tuzu, azot ve fosfor verildiğinde fitoplanktonik canlılar aşırı çoğalarak suyun kalitesini düşürdüğünü ifade etti. Bu durumun denizanalarının besin kaynaklarını azalttığını ve balık stokları üzerinde yıkıcı etkilere neden olduğunu söyledi.

“Marmara’daki Denizanası Varlığı Yüzde 100 Arttı”

Denizanası popülasyonunun küresel ısınma ile arttığını belirten Prof. Dr. Okyar, bu canlıların üreme hızlarının hızlandığını ve yayılım alanlarının genişlediğini açıkladı. Denizanalarının Marmara Denizi’ne İstanbul Boğazı aracılığıyla taşındığını vurgulayan Okyar, bu canlıların özellikle sıcak dönemlerde hızla ürediğine dikkat çekti.

“Denizanası Artışı Müsilaj Riskini Artırıyor”

Denizanalarının müsilaj oluşumunda katalizör rolü oynayabileceğini belirten Prof. Dr. Okyar, yapılan deneyler sonucunda aşırı denizanası artışının denize organik madde girişini artırdığını ve bu durumun bakteriyel aktiviteyi strese soktuğunu tespit ettiklerini açıkladı. Fitoplanktonik organizmaların yüksek sıcaklık ve deniz sakinliği nedeniyle strese girdiğini ve müsilaj oluşturmaya başladığını belirtti.

Denizanalarının doğal kolajen kaynakları olduğunu ve kozmetik sektörü ile insan sağlığı gibi çeşitli alanlarda kullanıldığını ifade eden Okyar, bu canlının biyoteknoloji alanında da kullanılabileceğini vurguladı.


Kızıl Goncalar kamera arkası: Cüneyd, Hasna, Sadi Hüdayi Güneş ve Müyesser konuştu!


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Araştırma: Erdoğan’la Özel arasındaki fark giderek açılıyor, en “başarılı” siyasetçi Mansur Yavaş

TIKLAYIN – TÜİK’ten emekli itirafı: Ayrılan payda büyük düşüş var, EYT’nin etkisi sınırlı düzeyde

Ameliyata temizlik personelinin girdiği iddiaları için soruşturma

TIKLAYIN – Erdoğan’dan Şam’a sürpriz ziyaret iddiası: Emevi Camii’ni ziyaret edebilir

TIKLAYIN – Tuğrul Eryılmaz | Kişisel gösterim ve Atatürkçü meslektaşlarımın ‘Nefes’ aldırma girişimi

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: 5 Aralık akşamı Fahrettin Altun’un adamları CNN rejisini neden aradı?

TIKLAYIN – Ekonomist Özgür Demirtaş asgari ücret tahminini açıkladı

TIKLAYIN – “Talisca Fener’de”; “Forvete Mikautadze”; “Firmino bombası”: İşte günün spor manşetleri…

TIKLAYIN – Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir